Zní slogan České lesnické akademie v Trutnově, která už téměř 170 let vychovává budoucí nejen lesníky. Škola prošla velkou proměnou, a kromě lesnictví zde můžete studovat také ekologii a životní prostředí, operátora harvestoru nebo lesního mechanizátora. Škola se z pohledu techniky řadí mezi nejvybavenější lesnické školy v ČR a nejen to.

Najdete zde meteorologickou stanici, školní chaty, střelnice, arboretum nebo třeba kotce pro školní psy. Pestrá je nabídka mimoškolních aktivit, kde si každý si přijde na své, ať už jste milovník myslivosti, sportu nebo otužování. Mezi oblíbené kroužky patří trubačský, kynologický, včelařský, myslivecký, ale také střelecký. Během studia mají studenti možnost získat u vybraných oborů řidičské oprávnění, zbrojní průkaz nebo oprávnění pro práci s motorovou pilou a křovinořezem. Na učňovském oboru lze získat stipendium. Studenti v průběhu studia absolvují různé brigády, díky kterým si vydělají peníze, které následně použijí na zahraniční zájezd. Je to pro rodiče velká finanční injekce, dodává ředitel školy Ing. Miloš Pochobradský, který se vedení školy ujal v září 2019 a za jehož působení došlo k mnoha změnám.

A že se nejedná o obyčejnou školu, je vidět hned při první návštěvě. Tematický interiér vás ohromí a všudypřítomný pozdrav „Lesu zdar“ dokresluje příjemnou atmosféru. Nově probíhá výuka odborného předmětu v anglickém jazyce u budoucích harvestoráků – obor Mechanizace a služby. Škola nabízí přípravu na zkoušku B2First. Velkou devízou je školní polesí o rozloze cca 1 000 ha, kde studenti vykonávají praxe, které jsou praktickým základem pro budoucí povolání. Většina absolventů pokračuje na vysoké školy a jak říká sám ředitel: „Naši absolventi na pracáku nekončí“. Za zmínku stojí budova Centra odborného vzdělávání na školním polesí, kde probíhá výuka budoucích operátorů harvestoru. Naleznete zde špičkové vybavení a techniku, díky které získají studenti potřebné dovednosti. Nejen simulátory, ale celá nová učebna vznikla na školním polesí. Počet zájemců o studium roste, a to i díky pravidelným investicím do nového vybavení. Ředitel školy rozhodl o změně ŠVP, jež s sebou přinesla zásadní změny v tomto oboru.

Hlavní a přelomovou změnou je navýšení odborných předmětů a praxí. Můžeme nabídnout ideální podmínky pro studium oboru, který je pro mladé atraktivní, a pokud je člověk šikovný, dají se s ním vydělat velmi slušné peníze. Naše absolventy po-
ptávají zahraniční firmy, což svědčí o vysoké úrovni a potenciálu oboru. S mašinami naučíme makat i holky, není to o fyzické zdatnosti, ale zručnosti, a věřte, že vás práce pohltí a bude bavit. Za zmínku stojí také letní tábor, který škola pořádá a zapojují se do něj pedagogové a studenti. Už v lednu máme obvykle naplněnou kapacitu, dodává s úsměvem Miloš Pochobradský, kterého zájem o letní tábor samozřejmě těší. Jedná se o náborovou aktivitu, kde se mohou potenciální uchazeči blíže seznámit s prostředím školy. Tábor je pro všechny, kteří mají rádi přírodu a chtějí zažít dobrodružství v blízkosti lesa. Další zajímavou událostí, kterou škola pořádá, jsou České lesnické dny. Jedná se o výstavu zaměřenou na lesní techniku, potřeby související s myslivostí a lesnictvím. Součástí výstavy jsou ukázky lesní techniky, odborné přednášky, lesní pedagogika pro děti a další doprovodný program. V plánu je výstavba
multifunkčního sportovního hřiště, které poskytne více možností pro pohyb a sportovní aktivity.

A jaké zajímavé akce byste si rozhodně neměli nechat ujít? 19.1.2024 Den otevřených dveří, 19.1.2024 Zvěřinové hody, 7. – 8.6.2024 České lesnické dny.

Kdo se bojí, nesmí do lesa!

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru