V pondělí 26. června navštívila třída 2.O v rámci exkurzních dnů genovou banku nacházející se poblíž polského městečka Miłków. V úterý 27. června navštívila třída dvě zvláště chráněné lokality v CHKO Železné hory. Poslední exkurzní den studenti navštívili centrum KCEV Vrchlabí

Leśny Bank Genów Kostrzyca

Instituce se zabývá zejména záchranou genofondu lesních dřevin a uchováváním semen řady druhů ohrožených rostlin. Vytříděna semena jsou skladována při nízkých (-10 až -20 °C), případně kryogenních teplotách (-196 °C, kapalný dusík). V bance dále probíhá jak výzkum ve sledovaných oblastech zájmu, tak spolupráce s obdobnými institucemi v Evropě i mimo Evropu. Pro veřejnost banka pořádá různé vzdělávací programy, za návštěvu zcela jistě stojí velmi pěkně udržované arboretum s několika stovkami druhů rostlin ze čtyř kontinentů.

Exkurze do CHKO Železné hory

První lokalitou byla rezervace Zubří. Tato téměř 30 ha velká rezervace představuje zbytky luk a vřesovišť s pramennými vývěry, na kterých v nižších částech dochází k zrašelinění a tvorbě mokřadů. V doprovodu zaměstnanců CHKO se studenti seznámili jak s důvody, které v roce 1990 vedly k vyhlášení rezervace, tak s aktuálními opatřeními, která jsou uplatňována v rámci managementu chráněného území. V odpoledních hodinách jsme navštívili rezervaci Polom, kterou tvoří fragmenty jedlo-bukového pralesa, prameništních jasanin a lužních olšin s výskytem vzácných rostlinných a živočišných druhů. Podobně jako řada dalších porostů v okolí byla i rezervace a zejména její ochranné pásmo zasažena kůrovcovou kalamitou. Studenti byli seznámeni s aktuální reakcí a postupy, které uplatňuje Správa CHKO. V průběhu návštěvy obou lokalit pracovníci CHKO oceňovali znalosti studentů zejména v oblasti botaniky a současně rovněž jejich zájem o sledovanou problematiku.

Exkurze KCEV Vrchlabí

Poslední exkurzní den studenti třídy 2.O navštívili centrum KCEV Vrchlabí a absolvovali program zaměřený na tématiku květeny v Krkonošském národním parku. Po úvodní prezentaci zejména ohrožených druhů rostlin mohli studenti navštívit prostory genofondové banky zaměřené na uchování a rozmnožení nejvážněji ohrožených rostlin Krkonoš.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru