Vážení příznivci myslivecké hudby, dne 25. 6. 2022 zemřel pan Karel Peterka ve věku 83 let. Opustil nás hudebník, který od roku 1994 do roku 2014 vedl trubačský kroužek na lesnické škole v Trutnově. V roce 1994 se mi podařilo získat jako učitele pana Karla Peterku, který hraje na trumpetu v trutnovské kapele Krakonoška.

Zahájil výuku 1. září s pevným řádem. Karel Peterka není myslivec, ale lovecká hudba se mu zalíbila. Trubačům rozepisoval noty, upravoval skladby a složil Znělku ČLA Trutnov.

První úspěchy se dostavili v roce 1996 na Mezinárodní soutěži mysliveckých trubačů v Hluboké nad Vltavou, kdy zvítězil v sólistech student Tomáš Izák. V roce 1998 na mezinárodní soutěži v Tuchole (Polsko) se soubor (Aleš Prokopec a Jiří Samek) umístil na 2. místě ve své kategorii. Vznikaly dobré soubory. V roce 1997 – 2001 soubor (Martin Fojt, František Mlynář, Aleš Prokopec, Jiří Samek, Pavel Šroler) hrál na honech na lesním závodě Konopiště pro Carolinu z Monaka a její hosty. Školu opouštěli vynikající trubači, kteří dále pokračovali na vysoké škole. Za zmínku stojí soubor „Markazíni“  (Petr Ježek, Josef Kapras, František Mlynář, Petr Šejb). Dosáhli vynikajících umístění na národních a akademických soutěžích, natočili CD a vystupovali v České televizi.

Velký dík patří Karlu Peterkovi za vedení trubačského kroužku. Jeho zásluhou se začalo věnovat mysliveckému troubení mnoho studentů. Dal jim výborné základy a oni úspěšně pokračují na vysokých školách nebo v praxi, což ho jistě těší. Po dobu jeho působení zahájilo výuku 152 studentů, ne však všichni vydrželi. Také já budu na trubače rád vzpomínat. Spolu jsme prožili krásné chvíle. Patří jim mé poděkování. Těší mě, když slyším, jak si trutnovští trubači vedou a jsou žádáni.

V červnu 2014 ukončil svoji činnost kolem trubačů Karel Peterka.

 Ing. Václav Fojt

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru