Na počátku posledního týdne školy v roce 2021 jsme využili uvolněnou předvánoční atmosféru ke zpestření výuky předmětu Nauka o lesním prostředí o názorný pokus zaměřený na stanovení hodnoty atmosférického tlaku.

Postupovali jsme klasickým způsobem vycházejícím z myšlenek italského matematika a fyzika Evangelisty Torricelliho (1608-1647), který v roce 1643 navrhl určovat změny atmosférického tlaku pomocí trubice naplněné rtutí.

Současné podmínky neumožňují přímé použití rtuti jako náplně trubice. Jako náhradu jsme v našem pokusu použili vodu, kterou jsme pro lepší pozorování obarvili hypermanganem. Jistou komplikací je vzhledem k použité náplni délka trubice, kde si v původním Torricelliho pokusu vystačíme s cca 80 cm. Použití vody, která má cca 13krát menší hustotu, vyžaduje trubici o délce asi 11 metrů.

Zmíněné „komplikace“ nám ovšem nezabránily spustit trubici, kterou byla celkem obyčejná zahradní hadice o potřebné délce, ze druhého patra školy. Poté, co jsme naplnili trubici kapalinou, uzavřeli horní a uvolnili otvor spodní umístěný v nádobě s vodou, poklesl sloupec do výšky, která byla ve velmi dobré shodě s teoretickým výpočtem, tj. do výšky cca 10,2 metrů.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru