Z výnosu veřejné sbírky byla pořízena a v sobotu 18. 9. 2021 v 11:00 v areálu ČLA ve Svobodě nad Úpou, během oslav 60. výročí lesnického školství, slavnostně odhalena socha sv. Šimona Kananejského, patrona dřevorubců a lesních dělníků.

Jen nemnoho povolání je po tisíciletí tak nedílně spjato s tvrdou fyzickou prací a zdravotními riziky, jako práce dřevorubce. Kdo jiný by si tedy zasloužil svého patrona. Nejspolehlivějším patronem vlastního zdraví je v sekulárním pojetí pochopitelně náležitě vzdělaný lesní dělník, obdařený přiměřenou opatrností a dostatkem praktických zkušeností. Ale i tací už nejednou utrpěli při práci v lese újmu. Neměli štěstí, řekne si dnes v takovém případě asi většina s nás. Naši předkové by pravděpodobně uvažovali také o chybějící přímluvě světce – patrona, přímluvce, mocného ochránce.

Patronem dřevorubců a lesních dělníků je svatý Šimon Kananejský (také Šimon Horlivec, Šimon Zélota), Ježíšův učedník, jeden z dvanácti apoštolů (Lk 6,15; Sk 1,13), umučený v 1. stol. n. l. Působil společně s apoštolem Judou Tadeášem 13 let jako misionář v Sýrii, Mezopotámii a v Persii, kde nakonec oba společně podstoupili mučednickou smrt. Podle jedné z tradic byla s jeho martyriem spojena pila, kterou byl rozřezán.

Dubový výřez pro budoucí sochu o délce 5 m a průměru 75 cm byl vytěžen v březnu 2018. Šlo o těžbu nakloněného stromu, který ohrožoval rodinný dům žadatele o jeho pokácení. Zhotovení sochy jsme zadali panu Bc. Martinu Kučerovi z Nového Bydžova, jenž se, jak ukazují první reakce, zadání zhostil nadmíru zdařile. Socha o výšce 2,7 m na podstavci z jemnozrnného kocbeřského pískovec se líbí!

Je třeba také poděkovat všem zaměstnancům České lesnické akademie Trutnov, kteří jakoukoliv měrou pomohli při přípravě instalace sochy. Dárci, kteří darovali 1.000 Kč a více budou uvedeni na pamětní desce umístěné v blízkosti sochy, pochopitelně, pokud vyjádří souhlas. Všem bez rozdílu samozřejmě upřímně děkujeme.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru