V sobotu 18. září 2021 si pracovníci České lesnické akademie Trutnov, absolventi a četní hosté připomněli úctyhodných šest dekád, po které se ve Svobodě nad Úpou připravují na svou nelehkou profesi budoucí lesní dělníci.

Dnes již nejde jen o tradiční dřevorubce, jejichž výhradně ruční nářadí nahradily koncem 60. let minulého století motorové pily, ale stále častěji také o operátory těžebně dopravních strojů – harvestorů a vyvážecích traktorů.

Na úvodní oficiální část spojenou s připomínkou odkazu zesnulého dlouholetého ředitele školy Mgr. Jana Korbeláře a odhalením dřevěné sochy sv. Šimona Kananejského, patrona dřevorubců, navázal celodenní program s ukázkami lesnické techniky, počítačových simulátorů, prací žáků, stanovištěm lesní pedagogiky a expozicí fotografií a dokumentů z historie školy. K příjemnému průběhu akce přispělo bohaté občerstvení připravené ve školní jídelně mimo jiné ze zvěřiny pocházející ze školních honiteb a rovněž hudební vystoupení trubačů ČLA Trutnov a skupiny Wolf’s colony.

Tak jako před šedesáti lety jsou i dnes největším bohatstvím školy její zaměstnanci, často vlastní absolventi a nadějí do budoucna mladí lidé s opravdovým zájmem o poctivou práci při obhospodařování našich lesů. Ti i oni mají ke svému společnému snažení k dispozici technické vybavení, kterým se nemůže pochlubit žádná ze zbývajících lesnických škol v naší zemi. Tuto skutečnost potvrzují žáci, kteří směřují na svobodskou školu nejen ze všech koutů České republiky, ale i ze Slovenska a v nedávné minulosti také z Polska.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru