Zájemci z řad studentů 3.O měli možnost v průběhu dvou listopadových podvečerů v KCEV Krtek Vrchlabí vyslechnout zajímavé přednášky. Fotograf Václav Sojka od prvních dnů dokumentoval průběh rozsáhlého požáru, který zasáhl v roce 2022 zhruba 1 200 ha lesa v NP České Švýcarsko.

Tato obrovská katastrofa, jejíž následky budou patrné po mnoho dalších desetiletí, během krátké doby radikálně změnila ráz krajiny. Zmizely převážně smrkové porosty, které již dříve podlehly kůrovcové kalamitě. Spáleniště však nezůstalo dlouho prázdné. Již v řádech týdnů se na uvolněná místa vracel život, nejprve ve formě mechů, játrovek a kapradin a posléze i cévnatých rostlin. S ročním odstupem je možné dále pozorovat typický vývoj obdobně zasažených míst, která postupně zarůstají vegetací zahrnující rovněž pionýrské dřeviny. Nejen přírodovědci tak mohou doslova v přímém přenosu sledovat průběh regenerace krajiny po požáru.

Druhým podvečerem provázela přítomné cestovatelka paní Pavla Bičíková, která v přednášce představila svou cestu po Střední Americe. Jejím cílem bylo v oblasti jižního Mexika, Guatemaly a Belize navštívit památky po domorodých civilizacích. Převážná část mayských památek byla objevená až v průběhu 20. století a téměř okamžitě se staly oblíbeným cílem cestovatelů. Paní Bičíková ve fotografiích rovněž zdokumentovala kulturu, životní zvyky a krajinu, které se pod tlakem komerce rychle proměňují.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru